X
تبلیغات
زیست شناسی - آنزیم
دبیرستان نمونه دولتی فاطمیه کرمانشاه
تعریف آنزیم : کاتالیزور های زیستی که باعث سرعت بخشیدن به انجام واکنشهای زیستی بدن می گردد.
مثلا آنزیم کاتالاز آنزیمی است که هر مولکول آن در دقیقه توانایی تجزیه شش میلیون مولکول پراکسید هیدروژن ( آب اکسیژنه ) را داراست. آب اکسیژنه ترکیبی سمی و مضر برای بدن است که بر اثر فعل و انفعالات شیمیایی در جگر ساخته می شود و بایستی به سرعت تجزیه شود.

تقسیم بندی آنزیم ها از لحاظ محل اثر ( عمل )
1- آنزیم درون سلولی : آنزیمی که در درون سلول ساخته شده و در همانجا عمل می کند ، مانند آنزیم کاتالاز ، پروتئازو ........
2- آنزیم برون سلولی : آنزیمی که در درون سلول تولید و سپس از سلول خارج ، ودر آنجا کار خود را انجام می دهد. مانند آنزیم های گوارشی

ویژگی های آنزیم ها :
1- اکثر آنزیم ساختار پروتئینی دارند.
2- عمل اختصاصی دارند( واکنش خاصی انجام می دهند )
3- سلول ها بارها از آنها استفاده می کنند . ( در حین واکنش دچار تغییر و کاهش نمی گردند )
4- نسبت به تغییرات دما حساسند . افزایش بیش از حد دما باعث تغییر شکل فضایی ( دناتوره شدن ) و از بین رفتن خاصیت آنها می گردد.
5- به تغییرات PH محیط حساسند. ( بسیاری از آنزیم ها در محیط خنثی عمل می کنند )

مکانیسم عمل آنزیم ها :
آنزیم ها دارای شکل فضایی مخصوص به خود بوده ، بخشی از مولکول آنزیم ( جایگاه فعال ) شکل و قالب خاصی داشته و فقط به ماده ای متصل می گردد که شکلش مکمل آن باشد.
جایگاه فعال : بخشی از آنزیم که به پیش ماده متصل می گردد.


چرا آنزیم ها اختصاصی عمل می کنند ؟
زیرا شکل جایگاه فعال فقط با پیش ماده ای خاص مکمل بوده و اجازه اتصال به آن و در نتیچجه انجام واکنش را می دهد.
نکته : تغییرات اسیدی و گرما باعث تغییر شکل آنزیم و جایگاه فعال گردیده و اتصال پیش ماده را غیر ممکن می سازد.
چگونه می توان سرعت عمل آنزیم ها را تند و کند نمود ؟
عوامل افزاینده سرعت عمل آنزیم ها :
هر عاملی که احتمال برخورد پیش ماده و آنزیم را با یکدیگر افزایش دهد باعث سرعت بخشیدن به عمل آنزیم ها می گردد. مانند :
1- افزایش دما : افزایش دما باعث سرعت بخشیدن به حرکت مولکول ها و در نتیجه افزایش احتمال برخورد آنزیم وپیش ماده می گردد.
2- ویتامین ها و مواد معدنی خاص : بعنوان کو آنزیم عمل کرده و اتصال پیش ماده به آنزیم را آسان می سازد.

عوامل کاهنده :
1- افزایش بیش از حد دما : باعث تغییر شکل فضایی آنزیم می گردد
2- بعضی از سم ها : مانند ارسنیک و سیانید و حشره کش ها ، این ترکیبات بر سر اتصال با جایگاه فعال ، با پیش ماده رقابت کرده و با اتصال به آن مانع اتصال پیش ماده به جایگاه فعال می گردند.
نکته : اثر بعضی سم ها دائمی و برخی دیگر موقتی است.

استفاده از آنزیم ها :
با استخراج آنزیم ها می توان در موارد مختلف از آنها استفاده نمود. مانند آنزیم های پروتئاز و لیپاز در پودر های رختشویی که باعث می شود این آنزیم ها در دمای پایین کار خود را انجام می دهند. و نیاز به آب گرم ندارند.
1- پروتئاز ها : برای نرم کردن گوشت ، پوست کندن ماهی ، زدودن موهای روی پوست جانوران و تجزیه پروتئین های غذای کودک
2- آمیلازها : باعث تجزیه نشاسته به قندهای اده می گردد. در تهیه آب میوه ، شکلات کاربرد دارد
3- سلولاز: سلولز را تجزیه می کند ، برای نرم کردن مواد گیاهی و خارج کردن پوسته دانه ها در کشاورزی
4- کاتالاز: برای تولید اسفنج

+ نوشته شده در  شنبه بیستم آبان 1391ساعت 16:29  توسط سارا وپریسا | 
 
صفحه نخست
پست الکترونیک
آرشیو
عناوین مطالب وبلاگ
درباره وبلاگ
با سلام به وبلاگ زیست شناسی دبیرستان نمونه دولتی کرمانشاه خوش آمدید ما با ساخت این وبلاگ سعی در بالا بردن آگاهی های شما در زمینه زیست شناسی داریم

نوشته های پیشین
آبان 1392
فروردین 1392
اسفند 1391
دی 1391
آذر 1391
آبان 1391
 

 RSS

POWERED BY
BLOGFA.COM

<-BlogAndPostTitle-> "> - <-BlogDescription-> - <-BlogTitle->"> ,<-BlogId->, Blog, Weblog, Persian,Iran, Iranian, Farsi, Weblogs">
تاريخ : <-PostDate-> | <-PostTime-> | نویسنده : <-PostAuthor->
<-PostContent->

ادامه مطلب